Túravezetés

Az ember számára a Természethez való visszatérés leghatásosabb formája a természetjárás. Valami oknál fogva útra kelünk néha, hogy egy túra, kirándulás vagy kerékpározás révén, hogy feltöltődjünk energiával, életkedvvel. Azonban rohanó civilizációnk által kényszerítve sokan elfelejtették már ennek mikéntjét. Nem véletlen hát, hogy a túravezetés idővel szakmává forrta ki magát, melynek művelőjeként szeretnénk segítséget nyújtani vendégeinknek a természetbe való visszatérésre. Gyalogtúrázni sokféleképpen lehet, hiszen a helyszínek, évszakok, napszakok megválaszthatók, s valójában csak a csoport létszáma, testi-lelki ereje, valamint a túravezető fantáziája szabnak határt. Minél kisebb egy csoport, annál izgalmasabb a természetjárás, mert a résztvevők jobban képesek a környezetükre figyelni, mint nagy létszám esetén. Ezek tekintetében vállaljuk a gyalogosan kirándulni vágyó családok, kis- és nagy létszámú csoportok, iskolai osztályok, céges csapatok vezetését, télen-nyáron. Előzetes egyeztetéshez kérem, jelentkezzen a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek valamelyikén!

Néhány szervezett túrázási lehetőség:

Tropicarium – A cápás állatkert

tropic

1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.
47° 24′ 25.848″ N, 19° 1′ 0.516″ E
Telefon: 1/424-3053
Honlapcím:  www.tropicarium.hu

Cápák a bevásárlóközpontban! A Tropicarium immár 13 éve várja látogatóit, hogy a tengerek és trópusok legkülönlegesebb lényeivel, állandó programokkal, interaktív fallal és sok más meglepetéssel biztosítson felejthetetlen élményt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az egyik legközkedveltebb programunk a minden csütörtökön 15 órától kezdődő cápaetetés, amikor is 2 búvár zoológusunk alámerül a több mint 1 millió literes cápaakváriumba, hogy megetesse 6 cápánkat – köztük a Franciaországból tavaly decemberben érkezett két barna szirtcápát – és az Európában csak nálunk megcsodálható cápafarkú gitárráját, akinek az a különlegessége, hogy fejrésze olyan, mint a rájáké, farok része, viszont egy az egyben, mint a cápáké. A többi napon is van lehetőség látványetetésen részt venni, melynek időpontjait folyamatosan frissítjük honlapunkon. Mivel Állatkertünk a Campona bevásárlóközpontban található, így ingyenes parkolás és étkezési/vásárlási lehetőség is kínálkozik az állatkerti séta után. A Tropicarium a bevásárlóközpont földszintjén található, kialakításakor figyelembe vettük a mozgáskorlátozottak, illetve babakocsival érkezők érdekeit is, az állatkert területén és az ajándékboltunkban is a lépcsők mellett rámpák biztosítják a kényelmes, biztonságos közlekedést mindenki számára.

A Tropicarium nyitvatartási ideje:
Nyitva az év minden napján 10:00-20:00-ig.
A pénztár 19 órakor zár!
Jegyárak:
Felnőttjegy (14-62 év között): 2.300 Ft
Gyermekjegy (4-14 év között): 1.600 Ft
Diákjegy (14-18 év között): 1.600 Ft.
Felnőtt csoportos jegy: 1.900 Ft/fő
Diák csoportos jegy (14-18 év között): 1.400 Ft/fő
Megközelíthető:
Autóval közvetlenül az MO-ás autópályáról, a 6-os főútról és a Nagytétényi útról. (1800 férőhelyes ingyenes parkolási lehetőség).
Busszal a Móricz Zs. körtérről a 33-as jelűvel, a Kosztolányi D. térről pedig a 114-es számúval.
A belvárosból a 233E jelű busz jár (csak hétköznaponként, csúcsidőben).
Vonattal: A Campona melletti korszerű Budatétény vasútállomásról.

 


h i r d e t é s

 

Gánt, Bauxitföldtani Park

gant1

Cím: Gánt 8082 Hungary
GPS: 47° 22′ 3.3672″ N, 18° 23′ 16.71″ E
Telefon: +36 22/354-420
Honlapcím: www.dinpi.hu
Megközelítés: Autóval Gánt felől érkezve az út jobb oldalán található Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum melletti parkolóból indul a tanösvény.

A gánti Bagoly-hegy egykori külszíni bauxitbányájában ma egy kiépített tanösvény vezet végig.
Ez a magyarországi geológiai feltárások egyik legérdekesebbje, hisz e holdbéli tájon járva megismerhetjük, hogy mi zajlott le évmilliók alatt, aminek eredményét aztán az ember hasznosítani tudta.
A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, alakzatok tükrözik a hajdani folyamatokat, amelyeket a tanösvény füzet segítségével a laikus szemlélő is megérthet.
A tanösvény tehát nem csak a vértesi bauxitbányászat emlékeit őrzi, hanem bepillantást enged az évmilliókkal korábban létezett világba is.
Gyaloglókészségtől függően 1-2 órát vesz igénybe a sétaút.Javasoljuk, hogy az esetenként egymást keresztező vagy szétágazásukkal rövidítésre ösztönző utak ellenére a tanösvényt az állomások sorrendjében járja végig a látogató.
Ezek ugyanis az ismeretnyújtás, a tanulás logikája szerint követik egymást, így könnyebb lesz megérteni a látottakat.


 

Majkpuszta, Kamalduli remeteség

majkpuszta

Cím: Majkpuszta Oroszlány Hungary
GPS: 47° 29′ 49.0884″ N, 18° 20′ 16.3212″ E
Telefon: +36 34/361-592
Honlapcím:  www.majkikolostor.hu

A majki kamalduli remeteség egyedülálló Európában. Egyedülálló, mert bár 220 éve elköltöztek belőle a kamalduli szerzetesek, és azóta mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy rendeltetésszerűen használták a kolostort eleink, mégis jó állapotban fennmaradt az utókor számára. A majki kamalduli remeték Az első szerzetesek (hárman) 1735-ben érkeztek Majkra és az építkezés miatt ideiglenesen a vértessomlói Mária kápolna mellett laktak. Letelepülési engedélyüket csak később, 1738-ban kapták meg. A némaságot fogadott (a népnyelvben ezért néma barátoknak nevezett), fehércsuhás, fejtetőjüket kopaszra borotvált, hosszú szakállú szerzetesek a bencésektől szigorúbb aszkétikus rend szerint éltek.
Külön-külön elmélkedtek kis cellaházaikban, tudományokkal és művészetekkel foglalkoztak. Minden házhoz a házakkal megegyező méretű külön kiskert tartozott, ahol a remeték gyógy-, és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket termeltek. A termények egy részét a remeteség területén található gyógyszertárban dolgozták fel. Ezen kívül kézműves tevékenységet (fafaragás, festés, fazekasság) is folytattak, az év nagy részében böjtöltek, húst és bort nem fogyasztottak.
Az itt végzett munka magányát, azt, hogy a szerzetesek ne találkozhassanak, beszélhessenek egymással, a kertet körülvevő magas fal biztosította. A rend önfenntartó volt, a földművelésből és jótékonysági adományokból élt.
A gazdálkodást, a némasági fogadalmat tett, de fel nem szentelt laikus barátok, a fráterek végezték, akik halászattal, földműveléssel foglalkoztak, valamint az ő dolguk volt, hogy ellenőrizzék, nem beteg-e valamelyik remete.
Majk 1770-ben kapta meg a perjelség címet, ekkor még folytak a befejező munkálatok a templomban, a foresteriában és a kápolnában. A kápolnában a kamalduliak minden vasárnap és ünnepnapokon miséztek.
A Remeteség Franz Anton Pilgram tervei alapján készült, 1733-1782-ig, amikor II. József megszüntette a rendet. Eddig az ideig a tervezett 20 remetelakból 17 készült el, a templom állt és működött már, de a konvent épület, bár kívülről befejezték, a belső munkálatokból még sok minden hátra volt. A majki tervek sajnos nem maradtak fenn, ez azért is nagy baj, mert tudomásunk van róla, hogy az Esterházy család régense Balogh Ferenc mindent elkövetett, hogy Pilgram terveit leegyszerűsítse, ez az építész 1761-ben bekövetkezett halála után egyre inkább lehetővé vált. Miután a rendet felszámolták az Esterházy család visszavásárolta az államtól az elkobzott területet, és az 1800-as évek folyamán először bérbe adta posztógyártás céljára, majd később átalakította azt saját ízlése, és a kor divatja szerint, vadászkastéllyá. A háború után kezdődött az igazi kálvária, a bányászat sem tett jót a műemléknek, dacára annak, hogy most visszatekintve, a bánya az akkori lehetőségekhez mérten körültekintően járt el. A Remeteségben voltak bányászlakások, volt szakközépiskola, korábban katonai fogda volt, tehát amire éppen kellett arra használták.
A Remeteség 2001-től a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (2007-ig Műemlékek Állami Gondnoksága) vagyonkezelésében van. 2004-ben elkezdődött a kolostort körülvevő park kert- régészeti kutatása. Ezzel egyidejűleg elkezdődött az épületek diagnosztikai feltárása, a falkutatások, a szerkezeti vizsgálatok, nem utolsósorban a tetőszerkezetek faanyagvizsgálata a gombásodások, és egyéb kórokozók feltérképezése. 2005 nyarával kezdődően minden június derekán megrendezik a Kamalduli Napokat az alapító Szent Romuald napjához kötődően, ekkor megnyit egy-egy új kiállítás. Évente kétszer rendezik a nagyszabású biofesztivált a kolostor udvarában, valamint az őt körülvevő parkban, az esetenként több mint kétezer idelátogató nagy örömére. A Remeteséget napjainkban az Angolparkon keresztül lehet megközelíteni, ahol a kerékpárosok számára biztosítanak kerékpártárolót, itt van a nyilvános WC, míg a 14-es cellaházban vásárolhatja meg a belépőjegyet a látogató, itt üzemel egy információs központ, egy múzeumi shop, valamint itt található a mozgássérült WC. A teljes Remeteség mozgássérültek számára jól járható. Tíz darab információs tábla segíti az érdeklődőket a tótól egészen a cellaházakig, három nyelven, magyarázó képekkel együtt.
Általában április 1-től fogadnak látogatókat és érdemes előre bejelentkezni.


 

Haraszt-hegyi tanösvény

haraszt

Cím: Csákvár Hungary
GPS: 47° 23′ 14.622″ N, 18° 26′ 22.5204″ E
Honlapcím:  www.dinpi.hu
Csákvárt Gánttal összekötő út mellett, a Vízmű melletti parkolónál kezdődik a tanösvény és ide is tér vissza. A Vértes egyik leglátványosabb 3, 5km hosszú körútvonala. 7 állomásán a dolomithegység erősen szabdalt felszínén, változó klímaviszonyain és különböző talajtípusain kialakult, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott, ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal, valamint földtani érdekességekkel ismerkedhetünk meg.
A túra időtartama: 2-3 óra
A tanösvény szakvezető nélkül is bejárható ( Haraszt-hegyi tanösvény c. füzet segítségével)

 


 

Lovas kirándulás Csákváron

Magosi István lovasoktató és túravezető segítségével.

Telefon: +36 20 353 3382, +36 70 573 3907

 

Megközelíthetőség

Autóval Budapest felől (50 km, kb. 40-45 perc menetidő): az M1 autópálya 39. km „Bicske/Székesfehérvár” kijáratnál kell elhagyni az autópályát.A kijárat után az 1-es főúton jobbra kell kanyarodni Tatabánya felé. Ebben az irányban 2 km-t kell haladni, majd balra kanyarodni a 811-es útra („Székesfehérvár” jelzés az út jobb oldalán). Ebben az irányban is 2 km-t kell menni Felcsút felé. Felcsút előtt kell jobbra kanyarodni Csákvár/Söréd irányba és ezen az úton további 6 km múlva érünk Vértesboglárra.

Autóbusszal a Népliget buszpályaudvarról közvetlen járattal juthatunk el Vértesboglárra (Zirc / Bakonybél / Pápa útirányban).

Vonattal Budapestről a Győr és Tatabánya irányába haladó járatokkal Bicske vasútállomásnál érdemes leszállni, ahonnan helyközi buszjárattal (Csákvár irányába) juthatunk el Vértesboglárra.

GPS koordináták:
47.425919, 18.527354

ÚTVONAL TERVEZÉS >>